Woldia

Woldia

lördag 26 april 2014

Lalibela

Efter två nätter i Lalibela har vi återvänt till Woldia. Vi har haft fina dagar tillsammans med Karin, Lottie och Christine. Vägen till Lalibela var en upplevelse i sig. Vi körde serpentinvägar genom höga bergslandskap. Högsta höjden vi åkte på var 3536 m över havet. Lägsta höjden låg nånstans på 2000 m. Vägen var asfalterad förutom 45 km. Vi kan kalla vägen för "tvättbräda", för det skumpade och dammade. Här krävs nog bra terrängbil och bra chaufför! Bägge hade vi.

Vi sov på hotell LAL och där fanns dusch!! Till stor glädje för oss!
Lite om Lalibela... Lalibela är en ort i regionen Amhara i norra Etiopien, på 2 360 meter över havet, omkring 645 kilometer norr om Addis Abeba. Den hade 8 484 invånare vid folkräkningen 1994.[1]

Platsen hette ursprungligen Roha, men bär nu namn efter 1200-talskungen Lalibela. Här finns elva klippkyrkor från 1000- till 1200-talen med betydande ornamentala och figurativa vägg- och takmålningar och reliefer. Kyrkorna höggs ur berget till fristående byggnader. Den största är mer än 30 meter lång, 25 meter bred och 10 meter hög. Platsen är en välkänd vallfartsort för etiopiska kristna,[2] och kyrkorna räknas i dag till Unescos världsarv. Strax utanför staden ligger Lalibela Airport. (wikipedia)
Här kommer bilder från vår fina utfärd:



Vägen till Lalibela. Här färdas allt möjligt; människor, får och kor...


Vissa bor i hyddor


Utanför en av klippkyrkorna





S:t Göranskyrkan


En nunna som sålde bl.a. egengjorda målningar


Kung Lalibelas palats (här syns terassen)


Originalmålning från 1200-talet, föreställande de tolv lärjungarna


Så här såg det ut på vägen mellan Lalibela och Woldia

6 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Ni har verkligen haft ett upplevelserikt veckoslut!! Med önskan om Guds välsignelse denna vecka också!
    H. Thomas

    SvaraRadera
  2. Fint att få se hur ni har de.. hoppas ni köpte nåt av nunnan med de egengjorda sakerna, de har de säkert knapert.. bra att ni hade en bra bil, så är resan lättare.. Sköt om er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marianne köpte ett handmålat kort med änglamotiv av nunnan. Kortet var speciellt på det viset att det var gjort av läder.

      Radera
  3. Tack för alla era fina bilder ni skickar till oss. Det är ett nöje att få titta på dem.

    SvaraRadera
  4. Så roligt att läsa er blogg och titta på era fina foton. Kommer ihåg er och ber för er!

    SvaraRadera